Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Ρουμάνοι στην Κόρινθο











Ματθαίου Χ. Ανδρεάδη
Σ΄αντίθεση προς τον περιπετειώδη πλού του Γ. Κλεμανσώ στην Κόρινθο,εκατοντάδες Ρουμάνοι σπουδαστές ένα μήνα μετά,ήσαν ευτυχείς που έφταναν στην πόλη του Σισύφου,απερίσπαστοι. Πλέοντας απ΄τη Ρουμανία με το ιταλικόπλοίο «Μοντενέγκρο» μέσα απ΄τα Δαρδανέλια,με συνοδεία καθηγητών,αφίχθησαν στον Πειραιά και από εκεί στην Αθήνα,όπου η οργανωτική επιτροπή υποδοχής,όσες μέρες έμειναν στην πρωτεύουσα,τους τίμησε με περιήγηση στ΄ αξιοθέατα της πόλης,θεατρικές παραστάσεις (Οιδίπους κ.ά), φωταγώγηση της Ακρόπολης,γιορτές στην Κηφισιά και αλλού,διανέμοντάς τους συγχρόνως και φυλλάδιο με πληροφορίες για τιμές ξενοδοχείων,τραίνων,νομισματική διαφορά κ. ά
Πήγαν και στους Δελφούς,στην Αίγινα και με σιδηρόδρομο στην Ελευσίνα,Κόρινθο,Πάτρα,Πύργο και Ναύπλιο.
Τη μέρα του ταξιδιού για το Μωρηά,απ΄το πρωϊ πλήθος Αθηναίων,κυρίες και δεσποινίδες,που δεν ήθελαν να χάσουν το θέαμα,περίμεναν στο σιδηροδρομικό σταθμό τους Ρουμάνους (φοιτητές,με τους κούκους τους,και φοιτήτριες). Αρχηγός τους ο Τιτουλέσκου,συνοδευόμενος απ΄τον Ρουμάνο Γερουσιαστή Μαϊλέσκου,και άλλους. Παρών και ο διευθυντής της αστυνομίας της Αθήνας.
΄Ολων ο ενθουσιασμός απερίγραπτος.Με τον εθνικό ύμνο συνοδεία πλαγίαυλου οι Ρουμάνοι ξεκίνησαν ζητωκραυγάζοντας υπέρ της Ελλάδος.Στη διαδρομή οι χωρικοί τους χαιρετούσαν βγάζοντας τη σκούφια τους.Στα Μέγαρα οι χωρικές με τα μαντήλια τους και στο σταθμό ο κόσμος με την επιφώνηση:"Τραγιάσκα Ρομάνια!"Φτάνοντας στη διώρυγα, θαύμαζαν την ωραία άποψη του Ισθμού.
Η Κόρινθος,απ΄το πρωϊ είχε πανηγυρική όψη.Στο σιδηροδρομικό σταθμό πλήθος λαού,χιλιάδες,φτασμένοι απ΄ τα γύρω μέρη,υποδέχθηκαν τους ξένους φοιτητές.Παρόν και το σωματείο «Απ.Παύλος» και η φιλαρμονική Κορίνθου, που έπαιξε τους εθνικούς ύμνους των δύο εθνών.Ο δήμαρχος Γ.Βλάσσης τους προσφώνησε λέγοντας,ανάμεσα σ΄άλλα:«Η πόλις της Κορίνθου,η πάλαι ποτέ ευκλεής και Αφνειός,χαιρετίζει μετ΄ευφροσύνης και αδελφικής χαράς την ευγενή πανεπιστημιακή κοινότητα έθνους φίλου,το οποίον συνεχίζει φιλοτίμως την μεγάλη αποστολή της ευγενούς του καταγωγής (...)Ρουμάνοι και ΄Ελληνες είναι δυο λαοί γεννηθέντες εκ μεγάλων μητέρων,οι οποίες εγαλούχησαν όλην την ανθρωπότητα,ανατραφέντες και ανδρωθέντες εν μέσω δόξης και πολιτισμού,και τους οποίους αδελφοποίησαν τα αυτά φραγγέλια της δουλείας,η κοινή αυτών θραύσις,ο κρίκος της αυτής θρησκείας και οι ένδοξες παραδόσεις τους. Είναι θεματοφύλακες της ιεράς παρακαταθήκης του ενδόξου αυτών παρελθόντος,κοινά έχοντες συμφέροντα και μεγάλην όπως εκτελέσουν αποστολήν εις την χερσόνησον του Αίμου».Το τέλος του λόγου του δημάρχου κάλυψαν ενθουσιώδεις ζητωκραυγές. Απάντησε ο Τιτουλέσκου,ρουμανιστί,ευχαριστώντας για την υποδοχή και τις φιλικές εκδηλώσεις.(Σημειώνεται πως ο αθηναϊκός Τύπος τον Τιτουλέσκου χαρακτήριζε «άνδρα ευγλωττίας,εφευρετικότατο και αντοχής.Όπου αρχαίον μνημείον,εξώστης πλατείας,δημόσιον κατάστημα,ή γεύμα, όπου πλαταγίζουν Ελληνορουμανικοί ασπασμοί,ο Τιτουλέσκου με τον άνετον,πλατύν του λόγον,εύκολον όσον μια ζητωκραυγή ή ένα φίλημα ή μια χειραψία.Γεμίζει με τους λόγους του την Πελοπόννησον,λόγους περισσοτέρους από την σταφίδα.Και με την γεωπονίαν αυτήν των λόγων δείχνει γνώσιν της ιστορίας μας καλλίτερον από τα 9,5 δέκατα των Ελλήνων»).
Ο δήμαρχος Κορίνθου διένειμε στους Ρουμάνους φοιτητές καλλιτεχνικά σακκίδια (με τα 3 χρώματα της σημαίας της Ρουμανίας,εναλλάξ με τα χρώματα της Ελληνικής) γεμάτα Κορινθιακή σταφίδα,ενώ στα εστατόρια του σταθμού,η κυρά Μιχάλαινα (Βέλκου) και οι αδελφοί Πελοπίδα πρόσφεραν φαγητό και οι μανάβηδες φρέσκα σταφύλια,όλοι τους δωρεάν.
Πριν απ΄την αναχώρηση ο Τιτουλέσκου έδωσε συγχαρητήρια στον δήμαρχο για την ωραία προσφώνηση και τις γνώσεις του για την Ρουμανία.Κατά την αναχώρηση,το άπειρο πλήθος ξέσπασε σε ενθουσιώδεις και βροντώδεις ζητωκραυγές,που έφταναν την παραφροσύνη. Στο Βραχάτι πολλές γυναίκες και μαθητές με ενθουσιασμό. Το ίδιο και στο Κιάτο,προσφώνηση του δημάρχου Αθ. Γκράβα και στο Ξυλόκαστρο,προσφώνηση του γνωστού Σταματούλη,για λογαριασμό του δημάρχου,που απουσίαζε. Και παντού πρόθυμοι να τους προσφέρουν σταφύλια με τα κοφίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: